fr
nl
de
en
On-linegids
van de middeleeuwse handschriften in
Wallonië-Brussel

Een handschrift zoeken

 

Hoe een handschrift zoeken?

Vrij zoeken
De manier van vrij zoeken gebeurt op basis van een sleutelwoord dat wordt gezocht in alle velden van onze databank. Het volstaat één of meer woorden of ook een deel van een woord van ten minste 3 letters in te voeren in het bovenstaande lege veld.

Voorbeeld van een opzoeking
1. U bent op zoek naar alle missalen die in de Federatie Wallonië-Brussel worden bewaard, ongeacht hun boeknummer of de plaats waar ze vandaag worden bewaard. Voer een deel van het woord in [‘miss’]. Zo krijgt u een lijst met resultaten waarin zowel ‘missaal’ als ‘missale’ voorkomt.

2. U wenst alle handschriften te lokaliseren die vandaag in onze databank zijn opgenomen en waarvan de vermoedelijke auteur de H. Augustinus is. Voer de lettergrepen ‘august’ voor Augustinus of de H. Augustinus in. Bij de opzoeking wordt rekening gehouden met beide schrijfwijzen.

Het gaat om een brede opzoeking die heel nuttig kan zijn wanneer u niet weet hoe het handschrift dat u zoekt is ingevoerd.
Bovendien beschikt u over vier documenten in pdf-formaat die u helpen bij het vinden van de juiste schrijfwijze van een titel, een generieke term, de auteur of de herkomst van het handschrift.

Resultaat van de opzoeking
Het aantal handschriften dat met uw zoekvraag overeenstemt, verschijnt bovenaan de resultatenpagina. Elk gevonden element vormt een hyperlink die u doorstuurt naar de volledige fiche van elk gevonden handschrift. Deze actieve interface bevat de volgende elementen: boeknummer • titel en/of soortnaam • naam van de instelling • stad.

Waarschuwing
Deze manier van ‘vrij zoeken’ wordt aangevuld met een ‘geassisteerde opzoeking’ («zoeken+») die u toelaat verschillende velden te combineren. ‘Geassisteerde opzoekingen’ maken het mogelijk de resultaten te verfijnen en het slaagpercentage van uw opzoeking te verhogen.

Bijlage:Répertoire des auteurs1.pdfBijlage:Répertoire des titres termes génériquesBijlage:Répertoire des provenances1.pdfBijlage:Glossaire codicologique.pdf

logo CFWB
Met de steun van de
Federatie Wallonië-Brussel
logo KBR
Met de medewerking van de
Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)
logo scriptorium
Met de deelname van
Scriptorium/Bulletin Codicologique